Έρευνα αποφοίτων ΠΜΣ ΑμεΑ 2024

Τον Σεπτέμβριο του 2024, το ΠΜΣ διεξήγαγε μελέτη σχετικά με την απορρόφηση και την επαγγελματική πορεία των αποφοίτων του προγράμματος. Βασικός σκοπός της μελέτης ήταν η διερεύνηση του βαθμού απορρόφησης και της ποιότητας ένταξης των αποφοίτων στην αγορά εργασίας. Επιμέρους στόχος ήταν η διερεύνηση της ικανοποίησης των αποφοίτων από το ΠΜΣ. Η μελέτη αποτελεί ένα χρήσιμο εργαλείο για τη βελτίωση του προγράμματος σπουδών του ΠΜΣ, για την ανάπτυξη του στρατηγικού σχεδιασμού αλλά και χρήσιμο οδηγό για την βελτίωση των προοπτικών απασχόλησης των φοιτητών του.

Α. Ικανοποίηση αποφοίτων από την ποιότητα του μεταπτυχιακού προγράμματος

Τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν ότι η συντριπτική πλειοψηφία των συμμετεχόντων (89.3%) δήλωσε ότι αισθάνεται πολύ έως πάρα πολύ ικανοποιημένο από το ΠΜΣ το οποίο αποφοίτησε και ότι θα σύστηνε το συγκεκριμένο μεταπτυχιακό πρόγραμμα σε κάποιον τρίτο (96.4%).

Αναφορικά με τον λόγο που επέλεξαν και ολοκλήρωσαν τις μεταπτυχιακές τους σπουδές στην Οργάνωση και Διαχείριση Αθλητικών Δραστηριοτήτων για Άτομα με Αναπηρίες, το 46.2% του δείγματος δήλωσε ότι αυτό οφείλεται στην μεγαλύτερη επαγγελματική εξειδίκευση για καλύτερη επαγγελματική σταδιοδρομία, ενώ το 21.4% ότι βρήκαν ενδιαφέροντα τα προσφερόμενα μαθήματα. Επιπρόσθετα, το 19.2% δήλωσε ότι επέλεξε το συγκεκριμένο μεταπτυχιακό επειδή το σύστησαν άλλοι συνάδελφοι.

Αναφορικά με τις σπουδές που πραγματοποίησαν στο ΠΜΣ, το 96.4% θεωρεί ότι δέχτηκε πολύ έως αρκετά μεγάλη υποστήριξη κατά την διάρκεια των σπουδών του. Επιπλέον, ενώ το 93.4% δήλωσε πολύ ικανοποιημένο από τη διδασκαλία των μαθημάτων, 92.2% δήλωσε πολύ έως αρκετά ικανοποιημένο από το επίπεδο επικοινωνίας με τους καθηγητές. Τέλος, 96,3% ανέφερε ότι είναι πολύ έως αρκετά ικανοποιημένο από την υποστήριξη της Γραμματείας.

Β. Επαγγελματική πορεία αποφοίτων του ΠΜΣ

Αναφορικά με τις προοπτικές απασχόλησης μετά την αποφοίτηση, το 64% θεωρούν ότι ο μεταπτυχιακός τίτλος τους βοήθησε με ουσιαστικό τρόπο στην εξεύρεση εργασίας. Αν και το 76.9% δήλωσε ότι εργάζονταν ήδη, όταν ξεκινούσαν τις μεταπτυχιακές τους σπουδές, για την τωρινή τους κατάσταση αναφέρουν σε ποσοστό 84% ότι εργάζονται σε συναφή, με τις μεταπτυχιακές σπουδές, τομέα (57.7% στον Δημόσιο Τομέα, 34.6% στον Ιδιωτικό Τομέα και 7.7% ως Ελεύθεροι Επαγγελματίες).

Αναφορικά με το κατά πόσο θεωρούν ότι το μεταπτυχιακό πρόγραμμα τους κατέστησε ανταγωνιστικούς στην αγορά εργασίας, το 67.8% δήλωσε ότι ο μεταπτυχιακός τίτλος, τους βοήθησε να ξεχωρίσουν από άλλους υποψηφίους ή/και να προσληφθούν. Οι συνήθεις θέσεις που καλύπτουν είναι εκπαιδευτικοί ειδικής αγωγής, προπονητές προσαρμοσμένης άσκησης, φυσικοθεραπευτές ή ιδιοκτήτες επιχειρήσεων (ΚΔΑΠ ΑμεΑ, Κέντρο αποκατάστασης). Η προστιθέμενη αξία του προγράμματος, αντανακλά στο γεγονός ότι το 77% δήλωσε ότι χρησιμοποιεί καθημερινά τις γνώσεις του μεταπτυχιακού προγράμματος στην εργασία του.

Αναφορικά με τις προτάσεις που καταθέτουν οι απόφοιτοι του Προγράμματος για τη βελτίωση της ποιότητα του ΠΜΣ, οι συμμετέχοντες προτείνουν: (α) ο μεταπτυχιακός τίτλος να δίνει Παιδαγωγική επάρκεια, (β) να παρέχεται σε ποσοστό 100% εξ’ αποστάσεως διδασκαλία, (γ) να παρέχει περισσότερα εργαλεία αναφορικά με το θεραπευτικό κομμάτι των ΑμεΑ, (δ) να παρέχει περισσότερη υποστήριξη για την επαγγελματική απορρόφηση στον Ιδιωτικό Τομέα και (ε) να διοργανώνει περισσότερα συνέδρια και ημερίδες. Από τα ανωτέρω πραγματοποιήθηκαν ήδη 2 προτάσεις καθώς το ΠΜΣ προσφέρει πλέον μόνο εξ’ αποστάσεως διδασκαλία, ενώ το Τμήμα καθιέρωσε την διενέργεια συνεδρίου κάθε διετία.

Μετάβαση στο περιεχόμενο